05-09-2022

Reference case | Het Vereist Eigen Vermogen berekenen

Alloq Balance Management

Geautomatiseerde berekeningen voor het Vereist Eigen Vermogen (VEV), met behoud van de volledige controle.

De uitdaging

Nederlandse pensioenfondsen zijn door de DNB verplicht om het Vereist Eigen Vermogen (VEV) te berekenen als onderdeel van het financieel toetsingskader. Het berekenen van het Vereist Eigen Vermogen is een intense berekening. Alle relevante individuele (activa en passiva) instrumenten worden geschokt met voorgeschreven variabelen. Om deze stresstest te doen, moet de waardering van ieder instrument berekend worden met nieuwe invoervariabelen zoals een verschuiving in rentetarieven of een specifieke daling in aandelenmarkten.

In de oude situatie werd het VEV al door de klant berekend, maar dit duurde relatief lang. Sommige processen konden alleen in het weekend plaatsvinden vanwege de benodigde capaciteit op de server en bevatte handmatige stappen die Alloq heeft kunnen automatiseren. We zijn nu in staat om de VEV te berekenen in minder dan één minuut per fonds. Lees de rest van dit artikel om hier meer over te weten te komen.

Onze aanpak

Voordat de nieuwe oplossing werd ontwikkeld, moesten we eerst naar de huidige situatie kijken. Samen met onze klant en externe auditors zijn de berekeningen, werkprocessen en databestanden geanalyseerd. Wat hier opviel, is dat er veel handmatige stappen in het proces zaten. Deze stappen gingen ten koste van de controleerbaarheid, snelheid en robuustheid van dit complexe proces. De data was niet gecentraliseerd op één locatie, maar verspreid over meerdere plaatsen. De snelheid van de berekeningen in hun data was ondermaats. Dit maakte het proces erg complex en werd het berekenen van de VEV te traag.

We zijn begonnen met het opdelen van de software in drie delen: de invoer, de calculatie en de uitkomst. We hebben de foutgevoeligheid er zo maximaal mogelijk uitgehaald door de volledige calculatie te automatiseren. Op deze manier hoeft de client enkel de juiste input aan ons aan te leveren.

Om de software compleet te maken, zijn er meerdere backtests en zij-aan-zij vergelijkingen met de voorgaande calculaties gedaan. Dit is gedaan tot de output accuraat en hetzelfde was.

BalanceManagement_Approval

 

Het resultaat

De module die wij gebouwd hebben is meer dan een ‘tool voor een berekening’. De software kan complete VEV-berekeningen binnen enkele seconden maken, in plaats van meerdere uren.

1.  We hebben de handmatige input geminimaliseerd, waardoor we het risico op menselijk fouten hebben geminimaliseerd.

2. We hebben de optie ingebouwd om iedere calculatie tot op het diepste level te traceren. Op deze manier is onze klant nog steeds volledig in controle.

3. We hebben een vergelijkingsweergave ingebouwd voor alle data. Dit geeft de gebruiker de mogelijkheid om de huidige uitkomst de valideren met voorgaande kwartalen.

4. We hebben de software met geautomatiseerde checklist geïntegreerd. Binnen de klantpagina is het nu mogelijk om te zien welke datasets geïmporteerd zijn en welke datasets je nog moet importeren per kwartaal.

5. De VEV-berekening van gedownload worden als bijna compleet FTK rapport, welke onderdelen als de J502, K10X en K20X rapportages ondersteunt.

Als kers op de taart zijn onze berekeningen volledig transparant. Door onze oplossing van top tot teen transparant te maken, wordt deze geprezen door accountants en auditors voor hoe gemakkelijk het was om modelvalidatie uit te voeren.

 

Belangrijk! De data die gebruikt is in de schermafbeeldingen is dummy data en representeert in geen enkel geval echte data.