02-01-2021

In vier stappen de belegger weer belegger laten zijn met digitalisering

digitalisering alloq

Digitalisering, een term waar bedrijven niet meer omheen kunnen en waar iedereen mee aan de slag lijkt te moeten. Dit geldt ook voor professionele beleggers. Maar zij willen zich gewoon bezighouden met beleggen. En dat is precíes waar digitalisering aan bijdraagt. Een aanpak in vier stappen de belegger weer belegger laten zijn met digitalisering.

Tijdrovende en complexe portefeuille-informatie

Zo moeten beleggers steeds meer gedetailleerde informatie opleveren, waardoor ze meer onderliggende data nodig hebben. Data die portefeuillemanagers overal en nergens vandaan moeten halen, vervolgens in een Excel-spreadsheet of Matlab-applicatie zetten en er de portefeuille mee beheren. Dit is een arbeidsintensief en tijdrovend proces. Portefeuillemanagers automatiseren dit proces zo veel mogelijk met (complexe) Excel-spreadsheets en zelfgeprogrammeerde macro’s. Ook zijn ze verantwoordelijk voor de beveiliging rondom deze zelfgemaakte tooling. De vermogensbeheersector heeft het gebruik van inhouse-developed tooling inmiddels tot een ware kunst verheven.

Risico’s zelfgebouwde beleggingstools

Er kleven echter de nodige nadelen en risico’s aan zelfontwikkelde tools. Handmatige stappen en ondoorzichtige macro’s brengen een hoge foutgevoeligheid met zich mee, waardoor portefeuillemanagers veel tijd kwijt zijn aan het uitvoeren van controles. Het gevolg? Hoogopgeleide beleggingsprofessionals houden zich steeds minder bezig met hun vak. Jarenlang opgebouwde beleggingskennis en -ervaring wordt niet ten volle benut. Met als consequentie minder tevreden medewerkers.

Digitalisering uitkomst voor beleggers

Digitalisering kan een oplossing bieden. Dit verandert foutgevoelige zelfontwikkelde oplossingen in een robuust proces, dat beheerst wordt uitgevoerd. Hoe minder handmatige stappen in een beleggingsproces voorkomen, des te beter het is. Die tijd en energie kunnen beter besteed worden aan het analyseren van de uitkomsten en het maken van beleggingsvoorstellen. Als portefeuillemanager ben je toch ook liever bezig met het ontwikkelingen van nieuwe beleggingsstrategieën dan met het handmatig bijhouden van data en applicaties? De oplossing is nabij.

Beleggen met digitalisering in vier stappen

Met de volgende vier stappen ga je op weg naar digitalisering en word je weer de belegger die belegt:

1. Zorg voor een duidelijke digitale visie

De (digitale) neuzen in de organisatie moeten dezelfde kant op staan. Dit betekent dat medewerkers hiernaar moeten handelen en de organisatie erin moet investeren. Een duidelijke digitale visie en een gefocuste digitale ambitie vormen de belangrijkste eerste stap.

2. Maak beleggingsdata op orde

Zorg voor een goed datamodel en bijbehorende datagovernance en datamanagement. Automatiseer data zo veel mogelijk en voer bij voorkeur exception-based controles uit.

3. Leg het beleggingsproces nog een keer goed onder de loep

Processen die door de jaren heen zijn overgedragen door oud-medewerkers zijn vaak verouderd, foutgevoelig en onoverzichtelijk. Neem de tijd om het beleggingsproces te herontwerpen.

4. Implementeer de juiste beleggingstools

Met de nieuwste technologie kunnen kleine stukjes software gemakkelijk worden ingezet om het beleggingsproces te automatiseren. Dit voorkomt ellenlange software-implementaties.

Kortom, digitalisering is geen doel op zich. Het ondersteunt de belegger bij datgene waar hij of zij goed in is: beleggen.

 

Melinda Rook is senior manager in het KPMG Asset Management Advisory team. Meer weten? Neem dan contact met ons op.