23-03-2021

De voordelen van een Single page applicatie

benefits single page application alloq

Niet zo lang geleden hadden we een belangrijke wijziging in het Alloq-platform: we hebben er een applicatie van één pagina van gemaakt! Dat klinkt best goed, maar hoe wordt Alloq hierdoor beter?

A wat nu?

Wanneer u een website bezoekt, zoals alloq.nl, vraagt ​​uw browser de webserver om het document dat overeenkomt met die URL te verzenden. Het bestand dat wordt teruggestuurd, bevat de inhoud van die pagina. Het bevat ook links naar andere pagina’s waarmee u tussen pagina’s kunt navigeren door erop te klikken. Wanneer u op een link klikt, navigeert de browser naar een andere URL, vraagt ​​de webserver om een ​​nieuw document en laat het u ten slotte zien.

Dit is hoe internet werkt sinds de oprichting in 1990. Het web en de browser zijn aanzienlijk geüpgraded sinds de jaren 90, maar het principe van het downloaden van een document voor elke pagina is niet veranderd. Dat wil zeggen tot apps met één pagina.

In zijn eenvoudigste vorm is een single-page app (SPA) een webtoepassing die op één pagina past. Met andere woorden, de browser downloadt één document en hoeft geen volledig nieuw document te downloaden wanneer u naar een andere pagina navigeert. In plaats daarvan kan de SPA beslissen of het nieuwe informatie nodig heeft en alleen die informatie downloaden. Omdat de laadlogica zich nu in de browser bevindt, worden SPA’s vaak gebouwd met frameworks om de extra complexiteit aan te kunnen.

Nu u weet wat SPA’s zijn, gaan we verder en kijken naar hun voordelen!

1. Minder wachten

Het grootste voordeel van een SPA is dat u minder tijd kwijt bent aan wachten. Als u het document van verschillende pagina’s vergelijkt, ziet u veel overlap. Als u slechts naar twee verschillende pagina’s van een willekeurige site kijkt, zult u zien dat de koptekst, voettekst en vaak zijbalken identiek zijn. Dat betekent dat elke keer dat de browser een pagina downloadt, hij veel informatie laadt die hij eerder had.

Een (goed geconfigureerde) SPA verhelpt dit door te voorkomen dat dezelfde informatie twee keer opnieuw wordt gedownload en alleen nieuwe relevante informatie te laden. En minder downloaden betekent minder wachten tot de downloads zijn voltooid!

2. Een naadloze ervaring

Bij traditionele webpagina’s moet de browser de oude pagina omwisselen voor de nieuwe. Dit gebeurt meestal wanneer het downloaden van het nieuwe document is voltooid. Zelfs als u naar een pagina navigeert die u zojuist hebt bezocht, wordt nog steeds het volledige bestand geladen.

Met SPA’s kunt u direct naar een andere pagina navigeren. Als er meer gegevens nodig zijn, ziet u een laadindicator voor dat gebied. De rest van de pagina kan worden weergegeven voordat de gegevens binnen zijn. Als u naar een pagina navigeert die u eerder heeft bezocht, is de kans groot dat alle informatie al beschikbaar is en direct kan worden weergegeven. Daardoor voelt de hele applicatie vlotter aan; er zijn geen onderbrekingen.

3. Achtergrondsynchronisatie

Een manier om SPA’s nog pittiger te maken, is door wijzigingen op de achtergrond te synchroniseren. Op traditionele webpagina’s zorgt het indienen van een formulier ervoor dat de browser informatie naar de server verzendt en een nieuw document laadt.

Met SPA’s kan de informatie lokaal worden opgeslagen en op de achtergrond worden geüpload. Dit betekent dat het opslaan van wijzigingen direct kan verschijnen.

4. Beter gebruik van ontwikkelcapaciteit

De Alloq-teams zijn een multidisciplinair team, waarin verschillende leden gespecialiseerd zijn in verschillende domeinen. Voorheen hadden de software-ingenieurs die gespecialiseerd waren in het vertalen van activabeheer in code veel extra taken. De SPA ontlast hen van wat werk, aangezien sommige verantwoordelijkheden verschuiven naar andere ingenieurs met andere expertise. De werkdruk is nu beter in balans en de ingenieurs kunnen autonomer werken in hun respectievelijke vakgebieden.

5. Schaalbare basis

Omdat Alloq een SPA is, geeft het platform ons een ongelooflijke basis om nieuwe complexe functies toe te voegen. SPA’s blinken uit in het weergeven van realtime informatie, en we hebben grote plannen om daar gebruik van te maken. We kunnen bijvoorbeeld in realtime laten zien hoe een cashflowaanpassing uw portefeuille beïnvloedt.

Wat is het addertje onder het gras?

Het is duidelijk dat we dit allemaal niet gratis kunnen krijgen. Een gevolg hiervan is dat een SPA de initiële belasting verhoogt. Als alle pagina’s en logica om informatie te laden op één pagina zijn gepropt, is de download natuurlijk groter. Als u denkt dat we de laadtijd zojuist hebben verplaatst naar de eerste lading: zo duidelijk is dat niet.

In plaats van frequente onderbrekingen, hoeft de gebruiker slechts een paar milliseconden langer te wachten wanneer hij Alloq opent. Slechts één keer, omdat we de browsercache gebruiken om die initiële belasting te verminderen wanneer u voor de tweede of derde keer terugkeert naar Alloq. Als u het platform opent, slaat de browser enkele delen van de applicatie op uw computer op. Als u de browser sluit en Alloq opnieuw opent, kan het die bestanden rechtstreeks vanaf uw computer laden, waardoor het platform onmiddellijk wordt geladen.

Tot slot

Het bouwen van Alloq als SPA heeft zeker enkele voordelen op zowel de korte als de lange termijn. Het platform is sneller, vlotter en beter voorbereid op toekomstige uitdagingen.