17-05-2022

De Scrum Methode

Met het werken aan een project zijn er talloze mogelijkheden wanneer het gaat om de planning en uitvoering. Niet ieder project kan met dezelfde methodiek aangepakt worden. Hoe zit dat bij grote en complexe projecten? In ons geval praten we dan over de scrum methode.

 

Wat is scrum?

Voor we ingaan op de scrum methode, moeten we eerst weten waar het precies vandaan komt. In 1970 werd er een methode ontwikkeld die softwareontwikkelingen in een vloeiende fase liet verlopen. Dit werd de watervalmethode genoemd. De watervalmethode zorgde voor meer duidelijkheid in de software-projecten. Ondanks de watervalmethode tot op vandaag een succesvolle methode is, zaten er kleine addertjes onder het gras. Zo werd er bij de watervalmethode bijvoorbeeld pas aan het einde van het project getest. Er kon dus achteraf blijken dat er errors waren. In de jaren 90 is hier een oplossing voor bedacht. Deze grote projecten kregen kleinere iteraties waardoor er steeds een gedeelte werd gebouwd en vervolgens getest. De meest bekende methode is de scrum methode, waarbij deze iteraties iedere twee tot vier weken plaatsvonden.

 

Waarom scrum?

De scrum methode kent een aantal voordelen. Een van de belangrijkste voordelen is dat er op tijd bijgestuurd kan worden. Ook zorgt de scrum methode ervoor dat een project verdeeld wordt in prioriteiten en de taken met de hoogste prioriteiten als eerste opgepakt worden. Zo is er ook sneller sprake van een probleemoplossend product.

Als ontwikkelaar is het onmogelijk om de branche van jouw klant tot in detail te kennen. Bij de scrum methode speelt empirisme een grote rol (het leren uit ervaring). Het geeft de mogelijkheid om tijdens de productie nieuwe inzichten te krijgen en de diepgang van de branche nog beter te begrijpen. Zeker binnen complexe sectoren is dit voordeel extra merkbaar.

 

Waarom geen scrum?

Als de scrum methode zo fijn en voordelig is als wij zeggen, waarom gebruikt dan niet iedereen scrum? Scrum past helaas niet binnen elk project. Om de scrum methode succesvol toe te passen moet er de ruimte zijn om deze ontdekkingsreis te maken. Wanneer er bijvoorbeeld te veel stakeholders bij een project betrokken zijn waardoor er niet meer één product owner aangewezen kan worden, is scrum niet de beste methode. Te veel stakeholders zorgt ervoor dat het nemen van beslissingen langer duurt, wat juist het tegenovergestelde van scrum is.

 

Zo kun je zelf met scrum aan de slag gaan

Bij Alloq gaan we graag op deze ontdekkingsreis en creëren we ruimte om onze projecten op een scrum methode aan te pakken. Door de complexiteit in kleine stukken te delen en de klant er op de juiste momenten te laten valideren zorgen we voor een maatwerk oplossing dat naadloos aansluit bij de bestaande werkprocessen. Zo werken we het meest risico-avers en bewaken we de kwaliteit van oplevering.

Mocht je nu zelf de scrum methode toe willen passen zullen wij je alvast op weg helpen met de basisstappen van scrum. Aan de hand van vijf stappen leggen wij je uit wat je precies nodig hebt en hoe je scrum op zet!

 

Stap 1. Het probleem definiëren

Er zijn drie benodigdheden die essentieel zijn bij het opzetten van de scrum methode. Allereerst moet er een probleem zijn. Er moet uiteraard een oplossing gezocht worden voor een probleem.

Stap 2. Het team samenstellen

Zodra het probleemvraagstuk is vastgesteld, is er een team nodig dat aan dit probleem gaat werken. Het is belangrijk dat het team niet te groot is. Hoe groter het team is, hoe moeilijker er een nauwe samenwerking kan plaatsvinden. De ideale teamgrootte is tussen de vijf en negen personen. Wanneer het team kleiner is, is de communicatie en samenwerking over het algemeen beter. Het team bestaat uit drie groepen: de product owner, de scrum master en de ontwikkelaars. Iedere groep levert op zijn eigen manier waarde aan scrum en het eindproduct.

Stap 3. De middelen verzamelen

Het probleem is vastgesteld, de teamleden zijn verzameld, dan is het nu tijd voor de middelen. Het stappenplan om tot een succesvol project te komen moeten goed vastgelegd worden. Deze vastlegging kan fysiek met post-its gedaan worden, maar ook digitaal via applicaties als Trello of Jira. Het is verstandig om dit in overleg met het team te doen en gezamenlijk tot een beslissing te komen.

Stap 4. De backlog

Bij deze stap wordt er dieper naar het probleem gekeken. Er zijn twee soorten backlogs: de product backlog en de sprint backlog. Bij de product backlog maak je een lijst van alle benodigdheden voor het eindproduct om tot de oplossing van dit probleem te komen. Geef ieder onderdeel in deze backlog vervolgens een prioriteit en rangschik de backlog met de belangrijkste prioriteit bovenaan. Daaronder komt de prioriteit die iets minder belangrijk is, daaronder de prioriteit die weer minder hoog is, tot alle benodigdheden een plaats hebben gekregen.

Bij de scrum methode wordt er gewerkt met sprints van maximaal vier weken. De grootte van de sprint hang af van de grootte van het project en is altijd in overleg met het scrum team. In die vier weken wordt er aan een portie van het eindproduct gewerkt. Bij de sprint backlog worden ook alle benodigdheden verzameld en geprioriteerd. Het verschil met de product backlog is dat de sprint backlog enkel de benodigdheden voor één sprint bevatten.

Stap 5. De sprint

Een sprint bestaat bij de scrum methode uit maximaal vier weken. In deze vier weken wordt er aan een gedeelte van het eindproduct gewerkt. Het bepalen waaraan gewerkt wordt in een sprint is simpel: het item op de product backlog met de hoogste prioriteit wordt als eerste uitgewerkt.

Tip! Zorg dat je tijdens de sprints de voortgang ook bij houdt. Zo is er altijd terug te lezen wanneer er gewerkt is, aan welk onderdeel er gewerkt is, wie eraan gewerkt heeft en hoeveel tijd dit in beslag heeft genomen.

Stap 6. Herhaal

Voordat een sprint klaar, vinden er eerst nog twee meetings plaats: de sprint review en de sprint retrospective. Bij de sprint review worden de resultaten van een sprint aan de stakeholders getoond. Hierbij mogen alleen complete items getoond worden. Bij de retrospective evalueert het scrum team wat er goed is gegaan en wat er beter kon tijdens de sprint. Nu is officieel de sprint klaar en is het volgende item op de product backlog aan de beurt. Verdeel deze weer in kleinere porties in de sprint backlog en start de sprint. Herhaal deze stappen tot alle items op de product backlog zijn afgewerkt.

 

Ben je benieuwd hoe wij scrum precies toepassen in onze projecten of hoe wij scrum voor jouw probleem op te lossen? Neem dan snel en gemakkelijk contact met ons ons!